Sivusto ei tue käyttämääsi selainta. Suosittelemme selaimen päivittämistä uudempaan versioon.

Joogasalonki Vääksy logo

Kirsi Tikka

Vierailee Joogasalongissa 26.3.2023 Hyvinvoiva lantio -teematunnin ohjaajana.

"Olen 38-vuotias sydämeltäni Itä-Suomalainen mutta Helsingissä reilut 20 vuotta asunut sydämellinen ja lempeä jooganopettaja, joogakouluttaja, kulttuurintuottaja ja uskontieteiden opiskelija. Olen taustaltani ammattitanssija. Valmistunut klassiseksi balettitanssijaksi Oopperan balettioppilaitoksesta vuonna 2006 ja sen jälkeen syvensin opintojani nykytanssin saralla Tel Avivissa Israelissa usean vuoden ajan. Tanssijan ammatti vaihtui kuitenkin kuin lennosta joogan opettamiseen vuonna 2008. 

Ensikosketuksen joogaan sain 13-vuotiaana baletinopettajan Saima Kraningin pitäessä meille oheisharjoittelua. Oma todellinen joogapolkuni alkoi hiukan myöhemmin, 18-vuoden ikäisenä vuonna 2003. Ystävän suosituksesta päädyin astangan alkeiskurssille ja pian sen jälkeen kärsin lonkan limapussin tulehduksesta, joka esti täysin baletin harjoittamisen sekä kävely tuotti suurta tuskaa.  Fyysisen loukkaantumisen myötä päädyin sitten Helsingin Annakadun astangajoogatunneille. Joogatunnit toimivat terapiana sillä baletti on hyvin ulkonäkökeskeinen laji. Myös omassa perheessä oli tapahtunut paljon dramaattisia muutoksia jo joitakin vuosia tätä ennen joten joogatunnit tarjosivat tavan tutustua itseeni hengityksen, mantralaulannan ja kehollisen harjoittelun kautta. Oman taustani ja kärsimysteni (fyysisesti kuin emotionaalisten) vuoksi pystyn hyvin toteamaan sen, että keho kantaa muistomme ja erilaiset keholliset ja mentaaliset harjoitukset voivat auttaa meitä suunnattoman paljon.

Tällä hetkellä opetan jooga viikoittain joogatilassamme nimeltään Yoga Base Helsinki sekä vanhassa kotikaupungissani Lappeenrannassa kohtuu säännöllisesti. Näiden lisäksi  vierailen eri kaupungeissa juurikin Hyvinvoiva kehollisuus- työpajojen kautta. Koulutan jooganopettajiksi opiskelevia Roots to Rise Yoga- brändin nimissä Helsingissä ja Tampereella Aallon joogaopettajakoulutuskokonaisuuden kautta. Näiden lisäksi tuotan ja fasilitoin Pyhätunturilla tapahtuvaa Kaamos- ja Ruskajooga- tapahtumia.

 

Olen opettanut päätoimisesti joogaa vuodesta 2009 lähtien ja ehtinyt opettaa monissa Helsingin joogastudioissa kuin kuntokeskuksissa. Näistä mainittakoon: Studio Yin, Urban Mandala, Hima Happiness, Pranama, Esport Fitness, Motivus kuntokeskukset, Fressi liikuntakeskukset. Oman joogatilamme Yoga Base Helsingin olen perustanut yhdessä kollegani Tiinan kanssa elokussa 2017, jossa opetan pääasiallisesti. Tämän lisäksi olen järjestänyt lukuisia joogan tiiviskursseja ja retriittejä eripuolella Suomea, Virossa ja Ranskassa. 

Tunneissani on läsnä kerroksellisuus ja moninaisuus. Olen opiskellut lukuisissa lyhyemmissä ja pidemmissä joogakoulutuksissa sekä nuoruuteeni kuului Pilates- harjoittelu baletin oheisharjoitteluna. Lukuisat matkat Tel Aviviin, jossa opiskelin gaga- tekniikaksi kutsuttua holistista tanssin somaattista mentelmää mullisti ajatustani kehollisuudesta. Kaikki edellä mainittu oppi - kaikki se mitä olen oppinut ihmiskehosta omien lukuisten loukkaantumisteni kautta sekä loputon tiedon nälkä ymmärtää ihmistä kokonaisuutena kuin koko ympärillä olevaa maailmankaikkeutta näkyy opetuksessani. Siksipä en voi rajata opetustyyliäni tiettyyn lokeroon. Tunneillani näkyy sisältä käsin liikkuminen ajatukseen siitä ettemme pyri mihinkään, vähemmän tekemisen pyhyys, joogan filosofiset kontekstit, aitous ja vilpittömyys yhdistettynä anatomiseen keholliseen ymmärtämiseen itsensä kuuntelun kautta ovat monille kulmakiviä niin omassa harjoittelussa kuin opettamisessa. Tunneilleni ovat tervetulleita eri-ikäiset ihmiset, toimistotyöntekijöistä, kehollisesti rajoittuneista ammattiurheilijoihin. Tunneilleni osallistuminen ei vaadi tietynlaista venymisen tasoa tai taituruutta. Aito halu oppia ja syventyä sisäisen maailman tutkimiseen ovat enemmänkin avainasemassa."